Dodatak ishrani ne može biti zamena za uravnoteženu i raznovrsnu ishranu.

U redu
Dodatak ishrani koji će vašoj deci pomoći u problemima sa disanjem i nadraženim ždrelom.

Šta je kašalj kod dece i

kako nastaje?

DA LI STE ZNALI KAŠLJEM SE TELO BRANI?

Da li ste znali da su najčešći pokretači refleksa kašlja infekcija i alergija.

Kašalj je odbrambena reakcija - refleks. Kada vaše dete kašlje - organizam želi da mu pomogne i omogući da diše kako treba.

Kao svaki refleks, kašalj započinje nadražajem koji ga pokreće. Nadražaj disajnih organa je pokretač refleksa kašlja. Posle nadražaja sledi dubok udah, pa snažan izdah praćen suženjem dušnika i grkljana, što se čuje kao kašalj. Ubedljivo najčešći pokretači refleksa kašlja su infekcija i alergija.

Da li ste znali da su najčešći pokretači refleksa kašlja infekcija i alergija.
Evo nekoliko čestih primera koji se javljaju i kod dece i kod odraslih:

INFEKCIJE KOJE NAJČEŠĆE IZAZIVAJU KAŠALJ

Prehlada i grip

Prehlada i grip koji prati osećaj suvog grla su obično infekcije koje utiču na pojavu kašlja. Kako su virusi i bakterije izazivači ovih infekcija, obično je potrebno dve nedelje da se ovaj tip kašlja smiri, odnosno da se očisti disajni trakt od šlajma. Međutim, najbolje je po pojavi kašlja i bilo kojih pripadajućih simptoma dete odmah odvesti kod lekara.

Bronhitis i upala pluća

Ozbiljnije infekcije poput bronhitisa i upale pluća su takođe praćene kašljem koji je specifičan. Ove infekcije često prate i drugi simptomi poput povišene temperature, bolova u grudima, opšte slabosti organizma. Ukoliko sumnjate na neku od ove dve infekcije kod vašeg deteta, odmah se konsultujte sa pedijatrom.

Astma

Astma je jedna od ozbiljnijih uzročnika kašlja i ukoliko vaše dete ima Astmu ili sumnjate da je ima - obavezno konsultujte vašeg pedijatra. Astmatični kašalj obično prati šištanje i po tome se da lakše prepoznati.

Alergija

Deca mogu biti alergična na niz izazivača i oni mogu doprineti da se pojavi kašalj i u zatvorenim, ali i u otvorenim prostorima. Ukoliko vaše dete često kašlje, ima zapušen nos, a nema druge simptome gripa ili drugih oboljenja - proverite sa vašim pedijatrom da nije u pitanju alergijska reakcija na jedan ili više elemenata.

Koje vrste kašlja se javljaju

kod dece?

Saznajte više